Voor sociale en medische hulp aan Indonesië

Halverwege de jaren tachtig bezoekt Jan van den Berg, onze eerste voorzitter het eiland Batam. Daar ontmoet hij oud-president Habibie, die op dat moment nog hoofd van de autoriteiten op het eiland is en verantwoordelijk voor de ontwikkeling van Batam tot een industrieel eiland met vrijhandelszone. Oud-president Habibie vraagt hem te helpen bij de sociale ontwikkeling van het eiland en de opbouw van medische zorg.

Naar aanleiding van dat verzoek wordt stichting Nederland-Batam opgericht op 31 augustus 1987. Datzelfde jaar begint de stichting met haar eerste sociale en medische projecten; een project voor de Suku Laut, zeenomaden die rond het eiland leven en op land gehuisvest moeten worden en de bouw van het Budi Kemuliaan ziekenhuis.

De ontwikkeling van Batam heeft een enorme aantrekkingskracht op mensen uit heel Indonesië en de bevolking explodeert. In 1987 wonen enkele duizenden mensen op Batam, tegenwoordig wonen er 1,2 miljoen mensen. Met die groei ontstaat ook een grote seksindustrie. Batam is beroemd om zijn disco’s, cafés, karaoke bars en massagesalons. En in een bar of massagesalon werken soms wel 100 sekswerkers.

Daarom start de stichting al in 1994 met HIV en geslachtsziekten gerelateerde projecten voor sekswerkers. Een van de hoogtepunten was de bouw van een HIV kliniek in het Budi Kemuliaan ziekenhuis in 2005. Na twintig jaar samenwerken is het ziekenhuis nu zelfstandig en uitgegroeid tot een middelgrote instelling, maar wij steunen nog steeds HIV projecten op Batam.

Al snel na de oprichting haar steunt de stichting ook projecten in Jakarta en Bandung. In Jakarta heeft de stichting tot haar overlijden samengewerkt met mevrouw Nasution, onder andere bij de opvang van verwaarloosde ouderen. Op dit moment steunen wij er Pelita Hati, dat is een school voor autistische kinderen. In Bandung begint de stichting met projecten voor blinden en slechtzienden en steun aan een nierdialyse kliniek en wij ondersteunen deze projecten nog steeds.

Het nierdialyse project is zelfs ons meest succesvolle project. De nierdialyse kliniek begon 25 jaar geleden met twee dialysemachines. De kliniek is uitgegroeid tot het enige in nierziekten gespecialiseerde ziekenhuis van Indonesië met 50 dialysemachines en twee satelliet klinieken en zal binnen enkele jaren haar capaciteit uit te breiden naar 100 machines.

Vanaf 2003 is de stichting ook actief in Noord-Sulawesi en in 2008 zijn de activiteiten in de provincie ondergebracht in een overkoepelend project; het sociaal en medisch project Noord-Sulawesi. Binnen dat project steunen wij gemeenschapsontwikkeling, medische zorg in afgelegen gebieden en het tot staan brengen van de HIV epidemie.

Onze meest recente uitbreiding wat betreft werkgebied is Bali. Daar steunt de stichting een project voor schoon water voor het dorp Sepang.

Stichting Nederland-Batam is al meer dan 25 jaar actief in Indonesië. Natuurlijk heeft de stichting in al die jaren tegenslagen gekend, maar veel van onze projecten zijn geslaagd. En dat is alleen mogelijk dankzij onze lokale Indonesische partnerorganisaties en ongelooflijk veel steun uit Nederland. Zonder onze partners en donateurs zouden wij onze projecten niet kunnen doen.