Voor sociale en medische hulp aan Indonesië

Jan van den Berg, huisarts uit de gemeente Ede, bezoekt halverwege de jaren ’80 het eiland Batam, waar hij oud-president Habibie ontmoet, die op dat moment nog hoofd is van de autoriteiten op Batam. Oud-president Habibie vertelt over zijn plannen het eiland te ontwikkelen tot een industrieel eiland en hij vraagt Jan te helpen bij de sociaalmaatschappelijke ontwikkeling van Batam en de opbouw van de medische zorg. Naar aanleiding van dat verzoek wordt op 31 augustus 1987 stichting Nederland-Batam opgericht en nog datzelfde jaar begint de stichting met haar eerste sociale en medische projecten.
 
Door de ontwikkeling van Batam explodeert de bevolking van slechts enkele duizenden in de jaren ’80 tot 1,2 miljoen mensen nu. Daarmee ontstaat ook een grote seksindustrie, waarin misschien wel meer dan tienduizend sekswerkers actief zijn. Het is daarom niet verwonderlijk dat Batam zwaar getroffen werd door de hiv-epidemie die vanaf de jaren ’80 opkomt en in de jaren ’90 in kracht toeneemt. Daarom start stichting Nederland-Batam al in 1994 met hiv-gerelateerde projecten.
 
Al snel na de oprichting breidt Neba haar werkgebied uit naar Jakarta en Bandung. In Jakarta heeft de stichting tot haar overlijden samengewerkt met mevrouw Nasution, onder andere bij de opvang van verwaarloosde ouderen en in Bandung begint de stichting met projecten voor blinden en slechtzienden en steun aan een nierdialyse kliniek. Vanaf 2003 is de stichting ook actief in Noord-Sulawesi en sinds 2013 ook op Bali. 

Wij zijn al 30 jaar actief in Indonesië.

Natuurlijk hebben wij in die tijd tegenslagen gekend, maar veel van onze projecten zijn geslaagd. Onze projecten zijn effectief en hebben een duidelijke positieve impact gehad op het leven van vele duizenden minderbedeelde mensen in Indonesië. En dat is alleen mogelijk dankzij onze lokale Indonesische partnerorganisaties en ongelooflijk veel steun uit Nederland. Zonder onze partners en donateurs zouden wij onze projecten niet kunnen doen.