HIV outreach

Hiv outreach Batam 

Indonesische partner

Onze lokale partner is de stichting voor communicatie, informatie en educatie op Batam (YKIEB). Deze stichting richt zich met een klein aantal vaste medewerkers en vrijwilligers op het tot staan brengen van de hiv-epidemie op het eiland Batam. Zij biedt accurate informatie over hiv, geeft voorlichting, biedt zorg met een mobiele kliniek en begeleid mensen met hiv.

Probleemomschrijving

Met de industrialisatie van Batam die begint in de jaren tachtig, komt ook een grote seksindustrie op. Onbeschermde seks tussen sekswerkers en hun klanten is dan ook de drijvende kracht achter de epidemie; Klanten willen vaak geen condoom gebruiken en sekswerkers kunnen condoomgebruik niet afdwingen. Geen van beide zijn zich bewust van de risico’s die zij hiermee nemen. Eenmaal besmet, zijn velen overtuigd van hun doodsvonnis, terwijl dankzij moderne medicatie, een normaal leven mogelijk is.
Dat de epidemie blijft groeien wordt duidelijk uit de ruim 100 nieuwe aidsgevallen die ieder jaar op Batam gevonden worden. Dit zijn in de regel mensen die pas op hiv getest werden op het moment dat zij al ziek waren.

Doelgroepen

De duizenden sekswerkers die op Batam actief zijn, vormen de belangrijkste doelgroep van onze partner. Velen van hen zijn in de prostitutie terecht gekomen door verkeerde keuzes, kennisgebrek en armoede. Zij waren op zoek naar een beter leven en inkomen voor hun gezin en familie, maar kwamen in de prostitutie terecht. 
De YKIEB richt zich op de 4.800 vrouwen, 2.700 homoseksuele mannen en 500 transgenders die in hun werkgebied als sekswerkers actief zijn. De stichting wil deze groep bereiken met hiv-voorlichting, mobiele zorg en VCT (vrijwillige counseling en testen).

Resultaten, impact en effectiviteit

Op Batam werken vele duizenden mensen in de prostitutie en hoewel zij zichtbaar en onzichtbaar aanwezig zijn in de vele prostitutiegebieden en uitgaansgelegenheden van het eiland, zijn zij als doelgroep niet makkelijk te bereiken. Zij hebben een groot wantrouwen jegens buitenstaanders, omdat zij al zo vaak slachtoffer zijn geweest van uitbuiting, stigmatisering en discriminatie. 
Dankzij jarenlange volharding en een niet-oordelende houding heeft de YKIEB een goede relatie opgebouwd met de sekswerkers in hun werkgebied. Dit is essentieel voor een effectief outreach-programma. 
Als onderdeel van het outreach-programma bezoeken medewerkers en vrijwilligers bijna dagelijks de plekken waar prostituees actief zijn om voorlichting te geven, voor mobiele zorg en om klanten en sekswerkers te testen op hiv. Het programma weet jaarlijks ongeveer 10% van de in het werkgebied actieve sekswerkers te bereiken.

Toekomstplannen

Het outreach-programma weet mensen te bereiken met voorlichting en mobiele zorg, die op geen andere manier bereikt kunnen worden, maar die essentieel zijn voor het tot staan brengen van de hiv-epidemie op Batam.