HIV programma Batam

Samenvatting

Partner organisatie YKIEB Partner sinds 2008
HIV programma Batam Start 2008  
  Resultaten 2008 - 2016 Onze familie kliniek
    2008 - Open Outreach voor sekswerkers
    2015 - Open Training zorgpersoneel
  Ondersteund door   Rosalien HIV fonds en anderen
 

Probleemomschrijving

In de jaren tachtig begint de industrialisatie van Batam en groeit de bevolking uit naar meer dan een miljoen mensen. Er ontstaat ook een grote seksindustrie die de drijvende kracht is achter de hiv-epidemie op het eiland.
Kennisgebrek, het stigma en discriminatie van sekswerkers en mensen met hiv door zorgpersoneel zorgt ervoor dat mensen zich pas laten testen als zij al ernstig ziek zijn. Voor velen komt de behandeling te laat, terwijl met medicatie een normaal leven mogelijk is.

Doelen

Wij willen de hiv-epidemie tot staan brengen. Daarom proberen wij de duizenden sekswerkers; in het werkgebied van onze partner zijn 4.800 vrouwen, 2.700 homoseksuele mannen en 500 transgenders als sekswerkers actief, te bereiken met ons outreach-programma. Binnen dat programma geven wij voorlichting, testen we mensen op HIV en wij bieden reproductieve zorg voor sekswerkers die geen gebruik durven maken van reguliere zorg. 
Discriminatie van mensen met hiv door zorgpersoneel komt vaak voort uit angst. Daarom trainen wij vroedvrouwen en verpleegkundigen uit de eerstelijns zorg, zodat zij leren veilig goede zorg te bieden aan mensen met hiv. Hiermee kan de angst voor hiv en discriminatie van mensen met hiv verdwijnen.

Resultaten en effectiviteit

Op Batam werken meer dan tienduizend mensen in de prostitutie, maar zij zijn als doelgroep niet makkelijk te bereiken. Zij wantrouwen buitenstaanders, maar dankzij volharding en een niet-oordelende houding heeft de YKIEB een goede relatie met hen opgebouwd. Binnen de outreach bezoekt de YKIEB dagelijks prostitutiegebieden en weten zij jaarlijks ongeveer 10% van de in hun werkgebied actieve sekswerkers te bereiken.
Dit jaar heeft de YKIEB ook een aantal trainingen gegeven. Deelnemers vinden de training nuttig; de training draagt bij aan het begrip voor mensen met hiv, het bevordert de toegang tot reguliere zorg voor mensen met hiv en het verbetert de kwaliteit van de zorg.