Waterproject Sangihe

Toilet en wasgelegenheden op Sangihe

Indonesische partner

Onze lokale partner op Sangihe is KOMPASS, een vereniging van lokale mensen die zich betrokken voelen bij de ontwikkeling van hun eiland.

Probleemomschrijving

Sangihe is een afgelegen eiland dat ongeveer halverwege ligt tussen het noorden van het Indonesische Sulawesi en het Filipijnse Mindanao. Hoewel het eiland rijk is aan nootmuskaat- en kruidnageltuinen zijn de meeste eilandbewoners arm. Veel gezinnen hebben geen, of een primitief toilet, aan huis. Daarom doen zij hun behoefte langs de rivier of op het strand. Dit zorgt voor onhygiënische omstandigheden en vormt een bedreiging voor de gezondheid. 

Doelgroep

Het project is gericht op gezinnen die geen toegang hebben tot een eigen toilet aan huis.

Resultaten en effectiviteit

Sinds 2008 zijn al 7 toilet en wasgelegenheden gebouwd. Het intensieve gebruik ervan toont de behoefte aan sanitaire voorzieningen. Iedere toilet en wasgelegenheid voorziet in de behoefte van tientallen gezinnen. De sanitaire voorziening aan de doorgaande weg wordt zelfs door veel meer mensen gebruikt. 
Uit een bijeenkomst met de leden van KOMPASS, overheden en vertegenwoordigers van de lokale gemeenschap kwam de wens naar voren om op nog meer plaatsen openbare sanitaire voorzieningen te bouwen.
Dit jaar kwamen fondsen beschikbaar om dit te realiseren en inmiddels worden drie nieuwe toilet en wasgelegenheden gebouwd. De voorzieningen worden aan de openbare weg gebouwd in de nabijheid van gezinnen zonder toegang tot eigen sanitair.
Alle tot nu toe gebouwde toilet en wasgelegenheden voorzien in een grote behoefte aan sanitaire voorzieningen en worden intensief gebruikt. Dat intensieve gebruik is, zeker aan de oudste gebouwen uit 2009, te zien, maar alle voorzieningen zijn goed onderhouden en kunnen nog jaren gebruikt worden. 

Toekomstplannen

De bouw van openbare toilet en wasgelegenheden is effectief en voorziet duidelijk in een behoefte aan sanitaire voorzieningen. Bovendien is toegang tot water en sanitaire voorzieningen een van de duurzame ontwikkelingsdoelen. Daarom willen wij samen met KOMPASS doorgaan met het bouwen van toilet en wasgelegenheden op Sangihe.