Waterproject Sangihe

Samenvatting

Partnerorganisatie KOMPASS Partner sinds 2009
Waterproject Sangihe Start 2009  
  Resultaten 2009 - 2013 Aanleg 7 sanitaire voorzieningen
    2016 - Open Start nieuwe fase
 

Probleemomschrijving

Sangihe is een afgelegen eiland gelegen tussen Sulawesi en Mindanao het zuidelijkste eiland van de Filippijnen. De eilandbewoners leven van de zeevaart of werken in de muskaat- en kruidnageltuinen, maar veel gezinnen zijn er arm.  
Zij wonen in eenvoudige huizen van triplex zonder sanitair. Zij doen hun behoefte langs de rivier, maar gebruiken de rivier ook om te baden en om de was te doen. Dit gemengde gebruik leidt tot slechte hygiënische omstandigheden, degradatie van de leefomgeving en het bedreigt de gezondheid van de mensen. 

Doelen

De beperkte sociaaleconomische ontwikkeling op Sangihe leidt tot een vicieuze cirkel waarbij armoede, slechte leefomstandigheden en de degradatie van de leefomgeving leiden tot een verdere beperking van de ontwikkeling van het eiland. Door bij te dragen aan de ontwikkeling van het eiland willen wij deze vicieuze cirkel doorbreken. 
Dat doen we door het aanleggen van toilet en wasgelegenheden. Dankzij deze voorzieningen kunnen gezinnen die geen eigen toilet hebben op hygiënische en vooral ook waardige wijze en zonder dat het de leefomgeving bedreigt, hun behoefte doen, zich wassen en de was doen.

Resultaten en effectiviteit

In 2009 startte het waterproject op Sangihe. Onze lokale partner wist, met steun uit Nederland, tot 2013 in totaal zeven sanitaire voorzieningen aan te leggen. Dit verbeterde de leefomstandigheden van meer dan 200 arme gezinnen. De behoefte aan meer sanitaire voorzieningen bleef echter bestaan.
Vanaf 2016 zijn we begonnen met de aanleg van een nieuwe reeks sanitaire voorzieningen. In 2017 zijn vijf voorzieningen aangelegd, waarvan ruim 150 gezinnen gebruik maken en in 2018 willen wij nog 3 voorzieningen bouwen.
De toilet en wasgelegenheden voorzien in een duidelijke behoefte en lokale bevolking geeft aan zeer tevreden te zijn met de nieuwe sanitaire voorzieningen. De voorzieningen dragen werkelijk bij aan het verbeteren van de leefomstandigheden en leefomgeving van de allerarmste mensen op Sangihe.