· 

Schoon water verbetert het leven van mensen

Het is vandaag de laatste dag van november. Black Friday ligt achter ons. Over drie dagen is het zover. Dan is het Giving Tuesday. Ook wij doen mee en daarom wil ik nog een keer onze waterprojecten onder jullie aandacht brengen.

Schoon water en sanitaire voorzieningen zijn voor ons vanzelfsprekend. We kunnen water zo uit de kraan drinken en ieder huis heeft een of meer toiletten. Mensen op het platteland van Indonesië kunnen dat nauwelijks geloven. Veel huishoudens hebben helemaal geen toilet in huis. 

Zij doen hun behoefte in een met zeildoek en zinkenplaten afgezette latrine, of moeten hun behoefte doen in de bosjes of langs de rivier. Water om te koken en te wassen halen zij uit open bronnen of uit de rivier. 

Het gebrek aan goede sanitaire voorzieningen en schoon water zorgt voor slechte hygiënische omstandigheden, waardoor mensen een zwakke weerstand hebben en makkelijk ziek worden. 

Met onze waterprojecten proberen we de leefomstandigheden in afgelegen en onderontwikkelde gemeenschappen te verbeteren. Dat doen we samen met lokale organisaties en mensen uit de gemeenschappen, zodat wat we realiseren met de projecten aansluit bij de lokale behoefte.

Daarom verschilt wat we doen per locatie. Op het eiland Sangihe bouwen we openbare toiletten, omdat daar het gebrek aan sanitaire voorzieningen groot is, maar toegang tot water een minder groot probleem is. In het dorp Ilo-ilo, nabij Manado, de hoofdstad van de provincie Noord-Sulawesi bouwen we toiletten en leggen we waterputten aan, omdat het dorp naast sanitaire voorzieningen vooral in het droge seizoen behoefte heeft aan betrouwbare schoonwatervoorzieningen. En op Bali leggen we alleen watervoorzieningen aan, omdat openbare toiletten minder goed passen binnen de lokale cultuur en tradities.

Wij werken, net als bij al onze projecten, ook binnen de waterprojecten samen met lokale organisaties en mensen uit de gemeenschappen zelf. Zij analyseren de lokale problemen, plannen en voeren de projecten uit. Wij ondersteunen hen daarbij. Door lokale mensen verantwoordelijkheid te geven voor de projecten ontstaat een groot gevoel van eigenaarschap. Dat maakt onze projecten duurzaam effectief.

Schoon water en sanitaire voorzieningen maken een wereld van verschil voor mensen op het platteland van Indonesië.

jij kunt daarbij helpen!

Vertel je vrienden en familie over onze Giving Tuesday campagne en steun aanstaande dinsdag onze waterprojecten met Giving Tuesday.  Je kunt doneren via onze website, of bekijk onze actiepagina op Geef.nl.