· 

We zijn er voor elkaar

Ook Indonesië is getroffen door de coronacrisis en net als elders staat de gezondheidszorg ook hier onder grote druk. De overheid heeft maatregelen afgekondigd om de epidemie het hoofd te bieden. De situatie verandert dagelijks, maar de belangrijkste maatregelen zijn; thuisblijven en sociale contacten vermijden. Dat heeft gevolgen voor onze projecten; die liggen nu bijna allemaal, tijdelijk, stil. Maar belangrijker; het heeft enorme gevolgen voor minderbedeelde mensen. De mensen waarvoor wij ons al meer dan 30 jaar inzetten.

 

De afgekondigde maatregelen, die overigens zeer noodzakelijke zijn, leiden ertoe dat scholen en universiteiten dicht zijn, heel veel bedrijven hun deuren hebben moeten sluiten en kleine zelfstandigen geen klandizie meer hebben omdat iedereen thuis zit. Anders dan in Nederland hebben mensen hier meteen geen inkomen, als je zonder werk thuis zit. Zeker als de maatregelen lange tijd van kracht blijven, zullen mensen moeite krijgen om in hun levensonderhoud te voorzien, of zelfs letterlijk moeite krijgen om te overleven. 

Gelukkig halen moeilijke tijden ook het beste in de mens naar boven.

Ik zie dat in mijn eigen omgeving hier in Manado in Noord-Sulawesi. Mensen blijven zoveel mogelijk thuis, maar de sociale contacten (via sociale media) zijn inniger dan ooit. Geheel passend bij het motto van de provincie; ‘samua basudara’, we zijn allen broeders, letten mensen extra op elkaar en helpen elkaar waar mogelijk. Alleen samen kunnen we het coronavirus stoppen. 

 

Namens de stichting hebben Vie en ik voortdurend contact met onze partners hier in Indonesië om de lokale situatie te monitoren. Waar mogelijk helpen wij hen en de mensen die bij onze projecten betrokken zijn om door deze moeilijke tijden heen te komen, want we zijn er voor elkaar!

 

Samen komen we door deze moeilijke en onzekere tijd heen.

Ik wil iedereen die zelf is getroffen, of een familielid, vriend, kennis, collega, of relatie heeft die is getroffen door het coronavirus heel veel kracht en sterkte wensen. Werk je in de zorg, of in een van die andere essentiële beroepen wil ik je danken voor je moed, inzet en opofferingsgezindheid.

Blijf veilig en gezond!

Jaco van As

Vertegenwoordiger van stichting Nederland-Batam in Indonesië