· 

Het beschermen van onze natuurlijke waterfilters

Sinds de maatregelen tegen de verspreiding van Covid-19 mid-maart, werk ik voornamelijk vanuit huis. Je zou bijna kunnen zeggen dat mijn leven zich beperkt tot het huis: van de slaapkamer via de douche en keuken naar mijn werkplek. Gelukkig is dat niet het hele verhaal. We wonen namelijk in het groen aan de duinen, een gebied wat zich uitstekend leent om er in op te gaan. Uitwaaien op het strand, met de MTB omhoog en omlaag van de hogere duinen afrazen, en heerlijk hardlopend wilde runderen en paarden gedag zeggen.

Het gebied is van uitstekende natuurlijke schoonheid. Niet alleen voor het oog, ook voor de watervoorziening van noord-Holland. Het gebied fungeert als enorme filter voor oppervlakte water vanuit bijvoorbeeld het IJsselmeer, om na een langzame weg door het duinzand als water te worden opgepompt.

Dat kan alleen als die filter in haar natuurlijke balans is. In Nederland hebben we ruim 126.000 km riool, met een effectief systeem van afvoer en zuivering - waardoor we het water in een kring, via de grond, weer uit onze kraan kunnen drinken. In andere landen is die kring gebroken. Het lokale stroompje is het riool, maar ook de bron van water om mee te wassen, koken en van te drinken. Stichting Neba helpt afgelegen gemeenschappen in Indonesië deze kring te realiseren, door het ondersteunen in de aanschaf van materialen voor de bouw van schoon water en sanitaire voorzieningen. Het zijn gemeenschappen die niet door de overheid worden bereikt, en die zelf willen en de werkzaamheden uitvoeren - maar de financiële middelen ontberen om de materialen te kopen om hun levens naar een waardiger bestaan te krijgen. 

 

Helpt u mee om een gemeenschap te helpen met de bouw van een schoonwatervoorziening en/ of sanitair blok ? Lees meer over ons speerpunt water.


Stichting Nederland-Batam is voor het realiseren van haar projecten volledig afhankelijk van donaties. De stichting kan letterlijk niet zonder jouw steun! Daarom vragen wij jou om te doneren. Alle donaties, groot of klein, eenmalig of regelmatig, zijn welkom, want alle donaties zijn nuttig en belangrijk.

Wij zullen je hulp effectief en transparant gebruiken.

 

IK DONEER EN HELP DAARMEE ARME EN KANSARME MENSEN IN INDONESIË.