· 

HIV voorlichting in afgelegen gemeenschappen

HIV is tegenwoordig een chronische ziekte, waarbij je met de juiste medicatie een normaal leven kunt leiden. Maar mensen in afgelegen gemeenschappen weten dat vaak helemaal niet, simpelweg omdat de informatie hen niet bereikt. Daarom bezoeken onze HIV-teams juist wel die afgelegen gemeenschappen om daar voorlichting te geven, te testen, zorg te bieden en mensen te begeleiden naar gespecialiseerde zorg. 

 

Maar toegang krijgen tot afgelegen gemeenschappen met een boodschap over HIV is moeilijk omdat het raakt aan controversiële onderwerpen zoals seks en seksualiteit. Dat betekent dat maatwerk noodzakelijk is en hierbij spelen lokale organisatiecomités een cruciale rol.

In 2004 openen we met het opzetten van projecten in het dorp Batuputih het voor ons nieuwe werkgebied Noord-Sulawesi.  Daar ontwikkelen we een concept om zowel projecten met sociale, medische als HIV-doelstellingen op te zetten binnen één gemeenschap. 

Wij ontwikkelen Een concept om binnen een gemeenschap zowel sociale, medisch als HIV projecten op te zetten.

Vier jaar later besluiten wij ons werkgebied verder uit te breiden door ook elders in de provincie projecten op te zetten. Op HIV-gebied gaan we samenwerken met de Pinaesaan kliniek uit Manado. Tegelijkertijd beginnen wij met waterprojecten op het afgelegen eiland Sangihe. Dat doen wij  in samenwerking met KOMPASS, een organisatie van betrokken lokale mensen.

Omdat we alle partnerorganisaties regelmatig samenbrengen weet ds. Ferdinand van KOMPASS dat wij als stichting niet alleen waterprojecten steunen maar ook actief zijn op het gebied van HIV en hij vraagt ons of het mogelijk is om ook op Sangihe voorlichting te komen geven over HIV.

Als ontwikkelingsorganisatie kun je niet zomaar een gemeenschap binnenkomen met een boodschap over HIV.

Als ontwikkelingsorganisatie kun je niet zomaar een gemeenschap binnenkomen met een boodschap over een controversieel onderwerp als HIV, maar het verzoek van ds. Ferdinand gaf die gelegenheid wel. Wij stelde voor zijn kerk als voorlichtingslocatie te gebruiken en hij was bereid zijn congregatieleden en andere mensen uit de lokale gemeenschap op te roepen deel te nemen.

De eerste HIV activiteit o Sangihe wordt een groot succes.

De eerste HIV-activiteit op Sangihe wordt een groot succes. Dankzij de inzet van ds. Ferdinand kan ons HIV-team aan bijna 100 mensen voorlichting geven, hen testen op HIV en andere seksueel overdraagbare aandoeningen, reproductieve zorg bieden en counselen. Gelukkig test die dag niemand positief op HIV, maar we vinden wel andere aandoeningen.

Na een oproep van ds. Ferdinand bleken nog meer voorgangers van diverse kerkgenootschappen belangstelling te hebben voor HIV-voorlichting en tegenwoordig worden wij zeer regelmatig benaderd door voorgangers of wij ook in zijn/haar kerk voorlichting willen komen geven.

Iedere keer als wij benaderd worden benadrukken we dat om goede, eerlijke voorlichting over HIV te kunnen geven we ook moeten spreken over seks en seksualiteit en dat een deel van het door ons team gebruikte beeldmateriaal zeer expliciet van aard is. Dat blijkt nooit een probleem en mensen hebben er begrip voor dat dit besproken moet worden.

Omdat onze HIV-teams de plaatselijke situatie niet kennen, zijn de lokale comités verantwoordelijk voor zaken als de selectie van de voorlichtingslocatie en het uitnodigen van de deelnemers. 

Met onze steun, de HIV-teams en de lokale organisatiecomités kunnen we jaarlijks aan honderden mensen voorlichting geven over HIV en kunnen we hun bereiken met testen, reproductieve zorg, counseling en kunnen we mensen die dat nodig hebben begeleiden naar meer gespecialiseerde zorg. 

 

Jaco van As

Vertegenwoordiger van stichting Nederland-Batam in Indonesië


Al met al steunt stichting Nederland-Batam al meer dan 25 jaar HIV-projecten in Indonesië. Onze kennis van de mensen en gemeenschappen in de gebieden waar wij actief zijn en ons grote netwerk maakt dat wij effectief zijn in het tot staan brengen van de HIV-epidemie in Indonesië. Het gaat eindelijk de goede kant op, maar HIV is nog steeds niet de wereld uit. Daarom is jouw steun nog steeds hard nodig. 

Steun onze HIV-teams. Geef om mensen. Geef voor Giving Tuesday.

 


Het werk van onze HIV-teams is volledig afhankelijk van donaties. Zij kunnen niet zonder jouw steun! Daarom vragen wij jou om te doneren. Alle donaties, groot of klein, eenmalig of regelmatig, zijn welkom, want alle donaties zijn nuttig en belangrijk en wij zullen je hulp effectief en transparant gebruiken.

 

Giving Tuesday en Wereld AIDS Dag vallen dit jaar samen. Daarom vragen wij dit jaar je steun voor onze HIV-teams.

Klik en doneer nu.

 

Ben je niet in de gelegenheid te doneren kun je ook helpen door deze blog te delen. Lees meer over onze Giving Tuesday campagne.