Waterproject Bali

Overzicht


Partnerorganisatie: Maha Bhoga Marga stichting 

Partner sinds: 2013

Start project: 2013 

Begroot 2018: 13.000 euro

Jaar Locatie Realisatie  
2013 - 2014 Sepang fase 1 23.902  
2015 - 2016 Sepang fase 2 12.955  
2017 - 2018 Manistutu 15.176  


Probleemomschrijving

Mensen kennen Bali vooral als een tropisch vakantieparadijs, maar dat is een eenzijdig beeld. Veel Balinezen zijn arm en wonen in gemeenschappen waar de leefomstandigheden slecht zijn.  Manistutu is zo een dorp. 

Er leven 2.100 meest arme gezinnen. De mensen werken als dagloner op de omliggende plantages en velen hebben niet meer dan een basisschooldiploma.

In het dorp zelf is geen water en daarom hebben veel huizen ook geen toilet. Dat zorgt voor slechte hygiënische omstandigheden, een slechte gezondheid en een lage levensverwachting.


Doelstelling

De Maha Bhoga Marga stichting wil  arme gemeenschappen op het platteland van Bali tot ontwikkeling brengen. Wij dragen daaraan bij met de aanleg van watervoorzieningen. Dankzij die watervoorzieningen krijgen gemeenschappen toegang tot schoon water, wat de leefomstandigheden en de hygiënische situatie verbetert en daarmee ook de gezondheid van de dorpsbewoners.

Projectomschrijving

Met het waterproject brengen wij schoon water in het dorp. Daartoe bouwen we een opvangreservoir bij de bron en een distributie bak in het dorp. Water wordt met een dieselpomp naar het dorp gepompt via een rubberpijpleiding, zoals ook gebruikt wordt door Indonesische waterleidingmaatschappijen.

Effectiviteit

De slechte waterkwaliteit en watergebrek zorgen voor slechte leefomstandigheden en een slechte gezondheid. Daar willen we verbetering in brengen.

Met de aanleg van een reservoir voorkomen we dat (poep-)bacteriën uit de omgeving in het water terecht komen. Vervolgens pompen we het schone water naar het dorp, zodat hygiënische maatregelen effectief worden, want je gaat niet even je handen wassen als je daar een kilometer voor moet lopen.

Handen wassen heeft een enorm effect op de gezondheid. Het vermindert gevallen van diarree met 1/3de en onder mensen met een zwak immuunsysteem zelfs met 2/3de. Het beschermt 1 op 3 kinderen tegen diarree en 1 op 5 kinderen tegen longontsteking (Bron: Centers for Disease Control & Prevention). 

Voortgang van het project

Na het bezoek van ons Dagelijks Bestuur aan Manistutu in Mei zijn medewerkers van de Maha Bhoga Marga stichting met de lokale gemeenschap aan de slag gegaan met de aanleg van de watervoorziening. Ondertussen zijn de opvangbak bij de bron en de distributiebak in het dorp gereed en kan deze fase van het waterproject bijna afgerond worden.


Steun onze waterprojecten

De toegang tot water en sanitaire voorzieningen is een duurzame ontwikkelingsdoel (SDG-6). Daarom bouwen we op verschillende plaatsen in Indonesië schoon watervoorzieningen, waterplaatsen, toiletten en wasgelegenheden. U kunt daarbij helpen.

Maak vandaag nog uw gift over.