Waterprojecten Bali


schoonwater voor Sepang

De mensen in Sepang in het bergachtige middenwesten van Bali zijn er zeer arm. Met hun werk als dagloner in de omliggende plantages verdienen ze minder dan een euro per dag. Maar armoede gaat over veel meer dan alleen gebrek aan inkomen. 

Voor we begonnen met het waterproject was er geen water in het dorp. De dorpsbewoners haalden water uit een bron buiten het dorp waar je alleen via een steil en modderig pad kunt komen. Baden en wassen deden de mensen in de rivier beneden in de vallei.

Zonder veel water in het dorp hadden de dorpsbewoners ook nooit geleerd hun handen te wassen en zij deden hun behoeften in de openlucht. Door slechte hygiëne konden ziektes zich makkelijk verspreiden en de meeste dorpelingen hadden dan ook een slechte gezondheid.

Om de mensen van Sepang te helpen begon onze partner, de Maha Bhoga Marga stichting, haar ‘Gezond leven'-programma. Het waterproject is daar een onderdeel van. Tussen '13 en '16 hebben we watervoorzieningen aangelegd in drie buurtschappen van het dorp. Hierdoor zijn de hygiënische omstandigheden aanmerkelijk verbeterd en dit heeft een positief effect op de leefomstandigheden en gezondheid van de dorpsbewoners.


WATER VOOR MANISTUTU

Veel mensen denken bij Bali aan een tropisch vakantieparadijs, maar een groot aantal Balinezen, zoals de mensen in Manistutu, leeft in armoede en onder slechte omstandigheden.

Het dorp dat in het uiterste westen van het eiland ligt is te vergelijken met Sepang. Ook in Manistutu zijn de mensen arm en werken als dagloners op de omliggende plantages. En ook hier is geen water, zijn er geen toiletten en doen mensen hun behoefte in de openlucht. Dat zorgt voor slechte gezondheid en een lage levensverwachting van de dorpsbewoners.

Samen met onze lokale partner hebben wij een eenvoudige schoonwater voorziening aangelegd bestaande uit niet meer dan een opvangreservoir bij de waterbron en een distributiebak in het dorp en een pomp om het water van de bron naar het dorp te pompen.

HET PROJECT HEEFT EEN GROOT EFFECT OP DE OMSTANDIGHEDEN IN MANISTUTU.

De reservoirs zorgen ervoor dat water niet langer besmet kan worden met schadelijke bacteriën en dankzij de watervoorziening is er nu water in het dorp. Daarmee wordt persoonlijke hygiëne mogelijk; je gaat immers niet even je handen wassen als je daarvoor een paar honderd meter moet lopen. En juist handenwassen heeft een enorm positief effect op je gezondheid. Het vermindert het aantal gevallen van diarree en longontsteking en beschermt kinderen, ouderen, zieken en zwangere vrouwen tegen deze aandoeningen. 


Stichting Nederland-Batam is voor het realiseren van haar projecten volledig afhankelijk van donaties. De stichting kan letterlijk niet zonder jouw steun! Daarom vragen wij jou om te doneren. Alle donaties, groot of klein, eenmalig of regelmatig, zijn welkom, want alle donaties zijn nuttig en belangrijk.

Wij zullen je hulp effectief en transparant gebruiken.

 

IK DONEER EN HELP DAARMEE ARME EN KANSARME MENSEN IN INDONESIË.


Zelfs een eenvoudige watervoorziening maakt een enorm verschil en dat effect is duurzaam. Dankzij schoon water verbetert de hygiëne en daarmee de gezondheid van de mensen. Daarmee wordt de armoedecyclus doorbroken.

96% van de aan ons gedoneerde middelen besteden we aan onze projecten. De overige 4% gebruiken we voor fondsenwerving en het beheer en administratie van onze stichting. Iedereen is op vrijwillige basis actief en doet dat zonder salaris. Daarmee houden we onze kosten laag.

Wij vertellen graag over onze successen, maar maken er geen geheim van als zaken niet lopen zoals gehoopt. 

Door transparant te zijn over successen en risico's krijg je een eerlijk beeld van hoe wij jouw steun inzetten en welke effecten dat heeft.