Waterproject Bali


Partnerorganisatie: Maha Bhoga Marga stichting 

Partner sinds: 2013 Start project: 2013

Begroot 2019: 16.000 euro

Jaar Locatie Realisatie  
2013 - 2016 Sepang 36.857  
2017 - 2018 Manistutu 16.421  


sCHOON WATER VOOR MANISTUTU

Het beeld van Bali als een welvarend tropisch vakantieparadijs is eenzijdig. Veel gebieden zijn onderontwikkeld en een groot gedeelte van de bevolking, zoals de mensen in Manistutu, leeft onder slechte omstandigheden. Het dorp ligt in het uiterste westen van het eiland en er wonen ongeveer 2.100 gezinnen. De mensen zijn arm en werken als dagloners op de omliggende plantages. Veel van hen zijn laaggeschoold en hebben vaak niet meer dan een basisschooldiploma. Er is in het dorp geen water, er zijn geen sanitaire voorzieningen en mensen doen hun behoefte op het land of op hun erf. Dat zorgt voor slechte hygiënische omstandigheden, een slechte gezondheid en een lage levensverwachting van de dorpsbewoners.

Onze partner op Bali, de Maha Bhoga Marga stichting, richt zich op de ontwikkeling van het platteland van Bali, onder andere via haar “healthy village”-programma. Wij dragen daaraan bij met de aanleg van eenvoudige schoonwatervoorzieningen. De voorzieningen bestaan uit niet meer dan een opvangreservoir bij de waterbron en een distributiebak in het dorp. Het water wordt van de opvangbak naar het dorp gepompt met een dieselpomp en we gebruiken rubberen leidingen, zoals die ook gebruikt worden door Indonesische waterleidingmaatschappijen.

HET PROJECT HEEFT EEN GROOT EFFECT OP DE OMSTANDIGHEDEN IN MANISTUTU.

De reservoirs zorgen ervoor dat water niet langer besmet kan worden met schadelijke bacteriën uit de omgeving en dankzij de watervoorziening is er nu water in het dorp. Daarmee wordt persoonlijke hygiëne mogelijk; je gaat immers niet even je handen wassen als je daarvoor een paar honderd moet lopen. En juist handenwassen heeft een enorm positief effect op je gezondheid. Het vermindert het aantal gevallen van diarree en longontsteking en beschermt met name kinderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem, zoals ouderen, zieken en zwangere vrouwen tegen deze aandoeningen. 

HET WATERPROJECT MAAKT EENVOUDIGE HYGIËNISCHE MAATREGELEN, ZOALS HANDEN WASSEN MOGELIJK.

De watervoorziening zorgt ervoor dat de mensen in het dorp niet meer ver hoeven te lopen om water te halen en dat het water schoon is en dat maakt hygiënische maatregelen effectief, want je gaat niet even je handen wassen als je daar een kilometer voor moet lopen.

EN JUIST HANDEN WASSEN HEEFT EEN ENORM POSITIEF EFFECT OP DE GEZONDHEID.

Handen wassen vermindert het aantal gevallen van diarree met 1/3de en onder mensen met een zwak immuunsysteem, zoals kinderen zwangere vrouwen en ouderen, zelfs met 2/3de. Het beschermt 1 op 3 kinderen tegen diarree en 1 op 5 kinderen tegen longontsteking (Bron: Centers for Disease Control & Prevention). 


Steun onze waterprojecten

De toegang tot water en sanitaire voorzieningen is een duurzame ontwikkelingsdoel (SDG-6). Daarom bouwen we op verschillende plaatsen in Indonesië schoon watervoorzieningen, waterplaatsen, toiletten en wasgelegenheden. U kunt daarbij helpen.

Maak vandaag nog uw gift over.