Waterproject Sangihe

Overzicht


Partnerorganisatie: KOMPASS

Partner sinds: 2008

Project start: 2009

Begroot 2018: 7.125

Jaar Fase Aantal voorzieningen Realisatie
 2009 - 2015 Fase 1 7 voorzieningen 25.000
2015 - 2018 Fase 2 9 voorzieningen 28.924


Probleemomschrijving

Sangihe is een eilandengroep, dat behoort tot de provincie Noord-Sulawesi. Het ligt tussen Sulawesi en het Filipijnse eiland Mindanao. Het is een prachtig, maar afgelegen, groen eiland vol met muskaat- en kruidnageltuinen en palmbroomplantages. Sangihe heeft geen probleem met de beschikbaarheid van water, wel met de beschikbaarheid van sanitaire voorzieningen. 

Veel arme gezinnen wonen in zeer eenvoudige huizen van triplex en bamboe met niet meer dan een of twee kamers zonder toilet. Zij doen hun behoeften in de rivier, maar diezelfde rivier gebruiken ze ook om te wassen, te baden en voor water om te koken. Dit bedreigt de leefomgeving, zorgt voor slechte hygiënische omstandigheden en is slecht voor de gezondheid. 

De beperkte beschikbaarheid van sanitaire voorzieningen wordt door hen als een groot probleem ervaren. 

 

Doelstelling

Het doel van het waterproject op Sangihe is ervoor te zorgen dat, met het aanleggen van sanitaire voorzieningen, arme mensen de beschikking krijgen over toilet- en wasgelegenheden waar zij zich op hygiënische en vooral waardige wijze kunnen wassen en hun behoefte kunnen doen.

 

 

 


Projectomschrijving

Iedere sanitaire voorziening bestaat uit een blok met twee toiletten, of een blok met een toilet en een douchecabine. De voorzieningen zijn aangesloten op een septic-tank en zijn voorzien van een klein terras waar mensen de was kunnen doen.

De sanitaire voorzieningen worden aangelegd in buurten waar mensen geen toilet aan huis hebben.

De keuze van de bouwlocaties wordt gemaakt door onze lokale partner KOMPASS, in overleg met de buurtbewoners en de lokale overheden.

De bouw van een sanitaire voorziening neemt in de regel niet meer dan twee maanden in beslag. Het kost omgerekend ongeveer 2.600 euro om een sanitaire voorziening aan te leggen. Hierbij zijn de kosten van de stichting nog niet inbegrepen.

Effectiviteit

Wij hebben inmiddels 16 sanitaire voorzieningen aangelegd in de regio Zuid-Tabukan van Sangihe, maar de vraag naar sanitaire voorzieningen lijkt steeds groter te worden. Mensen uit plekken zonder voorzieningen, zien de positieve effecten ervan op de leefomstandigheden en vragen KOMPASS ook bij hen sanitaire voorzieningen te bouwen.

Voortgang van het project

Als de laatste twee sanitaire voorzieningen gebouwd zijn en het groot-onderhoud heeft plaats gevonden kan de tweede fase van het waterproject worden afgerond.


Toekomstplannen

De afronding van de tweede fase van het waterproject op Sangihe, waarin we negen sanitaire voorzieningen hebben kunnen realiseren, is in zicht, maar de behoefte aan dergelijke voorzieningen blijft groot. KOMPASS wordt door steeds meer gemeenschappen benaderd of ook zij in aanmerking kunnen komen voor een openbaar toilet en ook de leden van KOMPASS zijn enthousiast over het voortzetten van het waterproject in een derde fase. KOMPASS zal hiertoe een voorstel indienen bij onze stichting. 

Het voorstel zal in essentie gelijk zijn aan de ondersteuningsaanvraag voor de tweede fase. In hoofdzaak zal in het voorstel ondersteuning gevraagd worden voor de aanleg van sanitaire voorzieningen zoals tot nu toe gerealiseerd. 

Daarnaast zal ondersteuning gevraagd worden voor de bouw van sanitaire voorzieningen in getijdegebieden. Veel mensen op Sangihe wonen op plekken die onder invloed staan van het getij. Voorzieningen die daar gebouwd worden hebben een dieper fundament nodig en zijn dus duurder dan de gebruikelijke sanitaire voorzieningen. Bovendien wil KOMPASS aandacht geven aan hygiëne-educatie om het effect van het project op de leefomgeving en de gezondheid van de mensen nog verder te versterken.


Steun onze waterprojecten

De toegang tot water en sanitaire voorzieningen is een duurzame ontwikkelingsdoel (SDG-6). Daarom bouwen we op verschillende plaatsen in Indonesië schoon watervoorzieningen, waterplaatsen, toiletten en wasgelegenheden. U kunt daarbij helpen.

Maak vandaag nog uw gift over.