Waterproject Sangihe

Overzicht


Partnerorganisatie: KOMPASS

Partner sinds: 2008 Project start: 2009

Begroot 2019: 12.000 euro

Jaar Fase Aantal voorzieningen Realisatie
2009 - 2015 Fase 1 7 voorzieningen  
2016 - 2018 Fase 2 9 voorzieningen 33.124


Toiletten voor sangihe

Sangihe is een prachtig groen, maar afgelegen eiland vol met muskaat- en kruidnageltuinen tussen Sulawesi en het Filipijnse Mindanao. Arme gezinnen wonen er in eenvoudige huizen van triplex en bamboematten met een of twee kamers zonder toilet. Zij moeten hun behoeften doen in de rivier. Maar diezelfde rivier gebruiken ze ook om te wassen, te baden en voor kookwater. Dat is slecht voor het milieu, zorgt voor slechte hygiënische omstandigheden en bedreigt de gezondheid. 

Samen met KOMPASS bouwen wij sanitaire voorzieningen. Iedere voorziening bestaat twee toiletten die zijn aangesloten op een septic-tank en een klein terras waar mensen de was kunnen doen. 

 

Het effect van het waterproject is enorm positief; dankzij 16 voorzieningen kunnen 300 arme gezinnen op hygiënische wijze hun behoefte doen, baden en wassen. De voorzieningen voorkomen degradatie van de leefomgeving en dit zorgt, samen met de betere hygiënische omstandigheden, voor betere leefomstandigheden, een betere gezondheid en een hogere levensverwachting. De gemeenschap ziet de positieve effecten van de sanitaire voorzieningen en het is duidelijk dat de behoefte aan dergelijke voorzieningen groot is.

Het waterproject heeft voor een omslag gezorgd in het denken over de noodzaak van hygiëne en sanitaire voorzieningen.

Tenslotte moet het enorme positieve effect van het project op de waardigheid en het zelfvertrouwen van arme mensen niet onderschat worden. Zij moeten niet langer hun behoefte doen in een vieze latrine en hoeven niet langer te baden in de rivier in het zicht van iedereen, maar kunnen hiervoor gebruik maken van een nette, hygiënische en waardige voorziening. Bovendien hebben zij, door te helpen met het project en door de verantwoordelijkheid te dragen voor het schoonhouden en onderhouden van de voorzieningen, een groot gevoel van eigenaarschap ontwikkelt en dat geeft deze mensen het vertrouwen dat zij hun leven in eigen hand kunnen nemen ondanks hun armoede. 


Toekomstplannen

Binnen het waterproject op Sangihe hebben we in de afgelopen tien jaar 16 sanitaire voorzieningen kunnen bouwen waar enkele honderden mensen gebruik van maken. Door de bewustwording over nut en noodzaak van sanitaire voorzieningen hebben steeds meer gemeenschappen belangstelling voor het project en onze lokale partner KOMPASS wordt bijna wekelijks door mensen benarderd of ook zij in aanmerking kunnen komen voor een openbaar toilet. Ook de leden van KOMPASS zijn enthousiast over het voortzetten van het waterproject in een derde fase.


Steun onze waterprojecten

De toegang tot water en sanitaire voorzieningen is een duurzame ontwikkelingsdoel (SDG-6). Daarom bouwen we op verschillende plaatsen in Indonesië schoon watervoorzieningen, waterplaatsen, toiletten en wasgelegenheden. U kunt daarbij helpen.

Maak vandaag nog uw gift over.