HIV-programma Batam


Partnerorganisatie: YKIEB

Partner sinds: 2008 Project start: 2008

Begroot 2019: 7.750 euro

Jaar   Realisatie
2014 - 2017 Rosalien HIV fonds 33.042
2018 Rosalien HIV fonds 2.195


Outreach-project voor sekswerkers

Toen onze stichting in 1987 werd opgericht was Batam nog een onbeduidend eiland. Met de ontwikkeling tot een industrieel eiland met scheepsbouwindustrieën en elektronicafabrieken groeide de bevolking explosief. Er ontstond ook een grote seksindustrie. Onbeschermde seks tussen sekswerkers en hun klanten is de belangrijkste drijvende kracht achter de hiv-epidemie. Wij willen de verspreiding van hiv stoppen en omdat de seksindustrie de belangrijkste verspreidingsbron is, richten wij ons specifiek op de duizenden sekswerkers op het eiland.

Onbeschermde seks tussen sekswerkers en hun klanten is de drijvende kracht achter de hiv-epidemie op Batam.

Halverwege de jaren negentig wordt duidelijk dat Batam te maken krijgt met een grote hiv-epidemie. Dit hoorden wij van anderen, maar dat zagen we ook zelf. Daarom begint de stichting dan al met hiv-projecten, zoals het Kasper hiv-team van het Budi Kemuliaan ziekenhuis. Uit dat team komt later de Batam Plus voort, de eerste peersupportgroep voor mensen met hiv in Indonesië en ontstaat de YKIEB, onze huidige partner binnen het hiv-programma op Batam. 

Sekswerkers wantrouwen buitenstaanders en zijn daarom moeilijk bereikbaar. Dankzij een open, eerlijke en gelijkwaardige benadering heeft de YKIEB met de jaren wel het vertrouwen gewonnen van zowel de sekswerkers als de uitbaters van de relaxbedrijven. Daardoor kunnen wij hen wel bereiken met voorlichting, zijn zij bereid zich te laten testen en benaderen zij de YKIEB voor begeleiding en ondersteuning. Dankzij de YKIEB weten sekswerkers nu hoe hiv zich verspreidt, welke maatregelen zij kunnen nemen om zich te beschermen en wat zij kunnen doen en waar zij terecht kunnen als zij toch met hiv besmet raken. Dit is essentieel om de hiv-epidemie tot staan te brengen. 


Steun onze hiv programma's

HIV is nog steeds een groot probleem in Indonesië. Wij willen met outreach-programma's voor sekswerkers, voorlichting en HIV testen in afgelegen gemeenschappen, training van medisch personeel en ondersteuning van mensen met HIV helpen voorkomen dat steeds meer mensen met het virus besmet raken.

U kunt daarbij helpen!